15 січня 2016
Звернення щодо необхідности врегулювання обов'язкової міри присутности державної мови у вітчизняному медія-просторі

Президенту України.

Петру Порошенку.

Прем'єр-міністру України.

Арсенію Яценюку.

Голові Верховної Ради України.

Володимиру Гройсману.

Голові Національної ради України.

з питань телебачення і радіомовлення.

Юрію Артеменку.

ЗВЕРНЕННЯ.

Програмне наповнення національних телерадіоканалів протягом новорічних та різдвяних свят, що, за висновками провідних медіа-експертів, ознаменувалося ганебним "переодягненням "руського миру" в український прикид", вчергове засвідчило гостру необхідність врегулювання обов'язкової міри присутности державної мови у вітчизняному медія-просторі.

Видається просто-таки знущальним і те, що в час, коли на Сході України від російської зброї гинуть українські герої, національний етер характеризується всезростаючою русифікацією, примітивізацією та ідеологічною совковізацією.

Красномовно, що навіть попри офіційне звернення до українських ЗМІ першого заступника голови Держкомтелерадіо Богдана Червака з проханням не допустити в етері "біснування путінських пропагандистів", новорічні шоу за підрахунками громадськості були українськими всього на 4% (!).

Більше того, перманентне недотримання законодавства про захист інформаційного телерадіопростору України, набувши системного характеру, загрожує поступовому витісненню української мови як такої з національного медіа-контенту.

Задля уникнення звинувачень у щонайменшій заполітизованості та виходячи зі статистичних даних фахових досліджень, відзначаємо, що державна українська мова зникає з телеетеру зі швидкістю 1 відсотковий пункт на місяць!

Про це, зокрема, свідчать результати моніторингу етеру десяти найбільших загальноукраїнських комерційних телеканалів, проведеного за підсумками 2015 року Громадським рухом "Відсіч", відповідно до якого лише п'ята частина телепередач сьогодні є україномовними.

При цьому, лідерами за обсягами телепродукції російського виробництва залишаються телеканали "Україна" (81%), НТН (44%) та "Інтер" (30%).

І хоча, як зазначають автори моніторингу, загальна частка фільмів і передач українського виробництва за останній рік все ж дещо зросла, замість того, щоби збільшити обсяги україномовної продукції, телеканали та студії, свідомо зменшують їх, "накидаючи глядачам "українські" фільми про Росію, для Росії й російською мовою, а також сумнівної якості телешоу, де українською мовить тільки один із багатьох ведучих або лише голос за кадром".

В той же час, за підсумками огляду "Становище української мови", що його вже вчетверте проводив громадський рух "Простір свободи", із загальної кількості пісень, які у прайм-тайм лунають на провідних радіостанціях країни, пісні українською мовою становлять лише близько 4, 9%. Водночас пісні російською - понад 40, 2%.

Окрім того, за даними Книжкової палати України у 2014 році сумарний тираж україномовних газет значно впав і становив близько 29, 5% від загального тиражу всієї преси. Таке падіння відбувається ще й на тлі зменшення загальної кількості тиражів. Натомість обсяг тиражу газет російською мовою, попри падіння в абсолютних показниках, покращився з 64, 3% у 2013 році до 66% у 2014 році.

Виходячи з вище відзначеного, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси громади краю, розцінюємо повзучу русифікацію мас-медійного простору країни не лише як загрозу національній безпеці, але й як порушення конституційних прав та приниження національної гідності наших мешканців, 96% яких спілкується українською на побутовому рівні та вважає її рідною мовою.

Закликаємо органи державної влади до відповідальних, рішучих дій, виразом чого, зокрема, могло б стати прийняття ініційованого громадськістю окремого закону про обов'язковий відсоток використання української мови не тільки серед фільмів, а й серед власних телепрограм каналів та радіостанцій.

Одночасно застерігаємо, що подальше ігнорування проблеми або ж уже звична для українських реалій імітація їх вирішення, загрожує тим, що після року англійської мови в Україні, доведеться оголосити рік збереження державної української мови в незалежній Українській державі.

Прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО "Свобода"