5 квітня 2016
ЗВІТ Фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" про 100 днів діяльності в Івано-Франківській обласній раді VII скликання

На виборах до Івано-Франківської обласної ради 25 жовтня 2015 року Всеукраїнське об'єднання "Свобода" здобуло 19, 05% голосів виборців та отримало 16 депутатів із 84 загального складу депутатського корпусу облради.

Незважаючи на те, що націоналісти утворили лише третю за чисельністю депутатів фракцію в обласній раді, саме свободівця, заступника Голови ВО "Свобода" Олександра Сича абсолютною більшістю голосів депутатського корпусу обрано головою обласної ради.

Головою фракції ВО "Свобода" в обласній раді обрано Василя Поповича.

Представництво у постійних комісіях обласної ради.

Свободівці представлені в усіх 12-и постійних комісіях обласної ради.

Більше того, рішенням депутатського корпусу одразу троє представників фракції ВО "Свобода" обрано головами постійних комісії, зокрема:

 Манолій Піцуряк - постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров´я та соціальної політики.

 Ігор Дебенко - постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

 Наталія Чаплинська - постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей.

Члени фракції ВО "Свобода" отримали також низку керівних посад і були обраними членами постійних комісій:

 Сергій Адамович - заступник голови постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

 Сергій Федорців - заступник голови постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, атикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

 Михайло Іваночко - заступник голови постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту.

 Михайло Королик - секретар постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу.

 Микола Вітенко - член постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

 Олег Загурський - член постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

 Василь Попович - член постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

 Василь Сенатович - член постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

 Богдан Соляник - член постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

 Василь Скрипничук - член постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

 Оксана Тебешевська - член постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

 Ігор Шевчук - член постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

Присутність на пленарних засіданнях, засідань комісій. Фракційна дисципліна.

Депутати фракції ВО "Свобода" відвідали усі 4 сесійні засідання Івано-Франківської обласної ради.

Протягом перших 100 днів з часу набуття повноважень, виконуючи представницькі функції, націоналісти переконливо зарекомендували себе як одна з найбільш дисциплінованих в обласній раді фракцій. Депутати-свободівці належним чином відвідують пленарні засідання сесій обласної ради, беруть активну участь в роботі постійних комісій.

Свободівці проявляють 100% фракційну дисципліну та одностайно висловлюють свою позицію під час голосувань у Київраді.

Депутатські запити.

На виконання своїх депутатських повноважень члени фракції ВО "Свобода" в Івано-Франківській обласній раді спрямували до органів виконавчої влади і в інші установи 52 депутатські запити.

Основні напрямки роботи фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" в Івано-Франківській обласній раді.

У виконанні програмних засад Всеукраїнського об'єднання "Свобода" щодо встановлення національної, соціальної та історичної справедливості, з метою реалізації передвиборчої програми партії основні зусилля фракції спрямовано на:

- Викорінення корупції у місцевій владі.

- Контроль за справедливим розподілом та видатками бюджету.

- Контроль за збереженням, раціональним та прозорим використанням майна і землі громади.

- Забезпечення бюджетної підтримки ремонту та будівництва доріг.

- Встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги та забезпечення контролю над справедливим ціноутворенням.

- Створення сприятливого інвестиційного клімату.

- Забезпечення пріоритетного розвитку туристичної галузі.

- Сприяння відновленню сільського господарства та зайнятості сільського населення.

- Пропаганду та захист традиційних цінностей українців.

- Боротьбу з тотальною русифікацією національного інформаційного простору.

- Захист громади від свавілля чиновників в процесі децентралізації - об'єднання місцевих громад виключно за згодою самих громад та з врахуванням їх інтересів.

Обласні програми.

Протягом перших 100 днів діяльності фракція ВО "Свобода" підтримала прийняття ряду важливих для забезпечення життєдіяльності області комплексних цільових програм, зокрема:

- Про затвердження Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки.

- Про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки.

- Про затвердження регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки.

- Про затвердження Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об'єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року.

- Про заборону погодження питання розміщення гідроелектростанцій вздовж річки Дністер.

- Про затвердження обласної цільової соціальної програми "Молодь Прикарпаття".

на 2016-2020 роки.

- Про обласну цільову соціальну програму з оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки.

- Про обласну програму "Теплий заклад культури Прикарпаття" на 2016-2020 роки.

- Про регіональну цільову програму зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року.

- Про регіональну цільову програму підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення "Власний дім" на 2016-2020 роки.

- Про регіональну цільову програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016-2020 роки.

- Про обласну Програму пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2016-2018 роки.

- Про цільову програму фінансування мобілізаційних заходів і цивільного захисту населення та заходів з територіальної обороноздатності на 2016 рік.

- Про регіональну цільову Програму паспортизації пам'яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки.

- Про програму розвитку науково-технічної та інноваційної діяльності області.

до 2020 року.

- Про обласну програму охорони навколишнього природного середовища.

до 2020 року.

Допомога ветеранам національно-визвольних змагань, учасникам АТО та членам їх сімей.

За ініціативою фракції ВО "Свобода" та особисто голови обласної ради, свободівця Олександра Сича Івано-Франківська обласна рада одним з перших рішень збільшила ветеранам ОУН-УПА розмір щомісячної матеріяльної допомоги. Дане рішення було прийнято в рамках вже діючої обласної програми допомоги ветеранам національно-визвольних змагань, яку було прийнято обласною радою ще попереднього скликання за пропозицією фракції ВО "Свобода". Відтак, шляхом співфінансування додаткові виплати на кожного ветерана сягнуть 1000 гривень на місяць - по 500 гривень з обласного та районного чи міського бюджетів.

Націоналісти у повному складі підтримали внесення змін та вишукання додаткових фінансових резервів для належної реалізації на території Прикарпаття обласної програми допомоги учасникам АТО та членам їх сімей, а голова обласної ради Олександр Сич ініціював створення окремого підфонду для допомоги учасникам АТО на Івано-Франківщині.

Слід також відзначити, що за пропозицією Олександра Сича учасникам АТО надано дорадчий голос у всіх без винятку депутатських комісіях обласної ради, щоби спільно з бійцями знаходити шляхи вирішення тих проблем, які перед ними постають. Водночас, учасники українсько-російської війни з Прикарпаття стали позаштатними радниками голови обласної ради - 23 березня 2016 року Олександр Сич вручив 12 службових посвідчень позаштатним радникам.

За сприяння голови обласної ради, свободівця Олександра Сича спільно з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника було видано науково-документальне видання "Український Євромайдан. Прикарпатський вимір". Презентація видання відбулася 1 березня 2016 року в великій аудиторії університету за участі рідних Героїв Небесної Сотні.

18 березня 2016 року Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення про "Про визнання бійців-добровольців, що брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України".

З метою створення належних умов для реабілітації та надання якісної медичної допомоги учасникам АТО фракція ВО "Свобода" підтримала рішення про створення досі відсутнього на Прикарпатті обласного госпіталю ветеранів війни - його відкриють на базі вузлової лікарні станції Коломия Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця".

Боротьба за загальнонаціональні інтереси.

Ще 25 грудня 2015 року за ініціативи фракції ВО "Свобода" Івано-Франківська обласна рада звернулася до Верховної Ради України та Президента України з вимогою відставки уряду Арсенія Яценюка.

Як відзначив тоді голова фракції ВО "Свобода" Василь Попович, замість того, щоб вживати дієві управлінські заходи для реанімації державної економіки та покращення якості життя українців А. Яценюк та його уряд займалися лише імітацією реформ, лобіюванням інтересів олігархічних кланів, знищенням політичних конкурентів. "Прийшовши до влади на крові Героїв Революції Гідности та російсько-української війни, діяльність уряду Яценюка ознаменувалася божевільним зростанням комунальних тарифів, урізанням соціяльних стандартів, намаганням розпродати стратегічні та прибуткові підприємства і землю сільськогосподарського призначення, свавіллям каральних органів, переслідування політичних опонентів, учасників війни та революції, волонтерів", - зауважив свободівець.

Водночас, 16 лютого 2016 року в Івано-Франківську за ініціативи ВО "Свобода" відбулась акція на підтримку Всеукраїнського протесту "Прем'єра-мародера - під трибунал!".

15 січня 2016 року обласна рада за наполяганням націоналістів звернулася до керівництва країни з вимогою прийняття окремого закону про врегулювання обов'язкової міри присутності державної мови у вітчизняному медіа-просторі. Відповідне звернення під час сесійного засідання зачитав депутат обласної ради, свободівець Ігор Дебенко. На переконання депутатського корпусу, перманентне недотримання законодавства про захист інформаційного телерадіопростору України, набувши системного характеру, загрожує поступовому витісненню української мови як такої з національного медіа-контенту.

Крім того, Івано-Франківська обласна рада за ініціативою Олександра Сича звернулася до Кабміну щодо передбачення цільової дотації на погашення видатків, втрачених у загальному фонді обласного бюджету внаслідок набуття змін до Податкового кодексу та останніх законодавчих новацій Верховної Ради України.

Активісти Івано-Франківської обласної організації ВО "Свобода" спільно з депутатами обласної ради та громадськістю краю організували блокування руху російських вантажівок територією Прикарпаття - свободівці організували чергування на Яблуницькому та Вишківському перевалах задля унеможливлення безперешкодного руху вантажного транспорту з державними номерними знаками Російської Федерації на Закарпаття, звідки той прямує до країн Європейського Союзу.

18 березня 2016 року Івано-Франківська обласна рада підтримала ініційоване фракцією ВО "Свобода" звернення до прем'єр-міністра, голови парламенту та президента щодо заборони транзиту російських вантажівок територією України.

"Івано-Франківська обласна рада висловлює свою підтримку акції з блокування російських фур територією України. Ми вимагаємо від найвищої влади припинити лобіювання інтересів олігархів та російських окупантів в Україні, не здійснювати політику подвійних стандартів щодо агресора і повністю зупинити транзит російського вантажного транспорту територією України", - наголошується у зверненні обласної ради.

За ініціативи фракції ВО "Свобода" Івано-Франківська обласна рада звернулася до Президента України, голови Верховної Ради України, Прем'єр-Міністра України і секретаря РНБО з вимогою запровадити санкції проти приватних компаній з російським капіталом та припинити діяльність українських підприємств на території держави окупанта.

Співпраця з громадськими організаціями.

Депутати фракції ВО "Свобода" допомагають та активно співпрацюють з низкою громадських організацій, зокрема: "Легіон Свободи", "Благодійний фонд "Свобода. Гідність. Перемога", "Поступовий гурт франківців", "Пласт", "Всеукраїнське об'єднання українок "Яворина", "Сокіл" тощо.

У співпраці з громадськістю свободівці сприяють системній передачі на схід благочинної допомоги українським військовим, проводять громадсько-політичні заходи, організовують круглі столи та дискусії.

Зокрема, 18 лютого 2016 року, у день загибелі Сергія Дідича, обласна організація ВО "Свобода" спільно з громадськістю міста Івано-Франківська організувала ходу пам'яті Героїв Небесної Сотні, вшанувавши героїчний чин загиблих героїв Майдану.

Депутати-свободівці спільно з громадською організацією "Поступовий гурт франківців" виступили ініціаторами проведення низки круглих столів щодо питань відкритого бюджетування, реформування засобів масової інформації, культурного розвитку Прикарпаття тощо.

5 березня 2016 року за підтримки міського голови м. Івано-Франківська в обласній філармонії ВО "Свобода" ініціювала проведення Вечору пам'яті до роковин смерти Шухевича за участі його зв'язкової Ольги Ільків.

Фракція ВО "Свобода" у повному складі виступила на захист права на працю сотень надвірнянців, які працюють у нафтогазовидобувному управлінні "Надвірнанафтогаз". 31 березня 2016 року, на другому пленарному засіданні четвертої сесії Івано-Франківської обласної ради, депутати звернулися до Президента України, Верховної ради України та Кабміну щодо припинення протиправної діяльності Державної служби з геології та надр України та забезпечити якнайшвидше відновлення робіт із розробки Битків-Бабчинського родовища шляхом продовження спеціального дозволу на користування надрами "Надвірнанафтогазу", а також передбачити в спецдозволі особливі умови для захисту інтересів громад.

Волонтерська діяльність.

Івано-Франківська обласна організація і фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", громадські організації та небайдужі побратими постійно долучаються до збору коштів та відправки допомоги підрозділам ЗСУ на схід.

Націоналісти ініціювали створення благодійного фонду "Свобода. Гідність. Перемога", який охопив волонтерським рухом всі райони області, активно працює в забезпеченні бійців ЗСУ, Національної Гвардії, МВС найнеобхіднішими речами: військовою амуніцією, медикаментами, продуктами харчування. За час україно-російської війни волонтери Фонду зібрали та відправили на передову десятки тонн продуктів харчування, засобів особистої гігієни, одяг, військову амуніцію та спорядження для наших захисників.

Лише з початку 2016 року на Схід вантажі з допомогою доставляли депутати-свободівці Василь Сенатович та Василь Скрипничук.

Спорт.

Депутати-свободівці долучилися до організації та проведення 27-го традиційного Всеукраїнського шахового турніру пам'яті Степана Бандери у м. Калуші.

20 лютого у спортзалі Городенківської ЗОШ №1 відбувся другий традиційний турнір із настільного тенісу пам'яти Героя Небесної сотні Сергія Дідича, який провела районна федерація настільного тенісу спільно з місцевою організацією ВО "Свобода".

21 лютого 2016 року в Івано-Франківському обласному шаховому клубі за підтримки "Студентської Свободи" відбувся шаховий турнір серед студентів ВНЗ, присвячений пам'яти одного із наймолодших Героїв Небесної сотні Романа Гурика.

Сьогодні депутати-свободівці приймають активну участь у проведенні консультацій щодо відродження професійного футболу на Івано-Франківщині та створенні НФК "Прикарпаття".

Робота з виборцями.

Кожен третій четвер місяця депутати-свободівці, відповідно до рішення Івано-Франківської обласної ради, працюють на виборчих округах, проводячи прийом громадян, зустрічаючись з виборцями. В м. Івано-Франківську працює обласна приймальня, окрім того депутати-свободівці здійснюють прийом громадян в офісах районних партійних осередків усіх 14 районів, а також в містах обласного значення.

Для забезпечення належної комунікації громадськістю з виборцями депутати-свободівці, окрім роботи в округах, відкрили громадські приймальні в усіх десяти районах міста Києва.

Контактна інформація.

Фракція "Свобода" в Івано-Франківській обласній раді.

Голова фракції: Попович Василь Борисович 067-261-89-68.

Адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Василіянок, 62а, 3-ій поверх.

E-mail: ifoo.svoboda@ukr.net.

Прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО "Свобода"